Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ


2014


Μια παρέα φίλων μου ζήτησε να οργανώσω ένα ταξίδι στην Αιθιοπία και να τους ξεναγήσω. Πώς να τους αρνηθώ μιας και πέρασα τέσσερα χρόνια εκεί; Έτσι ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει και στάση – ξενάγηση στο Κάιρο….





Η αρχική πρωτεύουσα του Μενελίκ ήταν στο βουνό Entoto. Η ξύλευση των  δέντρων των δασών που προϋπήρχαν εκεί έγινε για τις ανάγκες των κατοίκων της  παλιάς πρωτεύουσας και συνεπώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για την αντικατάσταση τους. Το λουλούδι του γρήγορα αναπτυσσόμενου ευκαλύπτου που φυτεύτηκε στα περίχωρα της πόλης έδωσε το όνομα Νέο Λουλούδι (Αντίς Αμπέμπα) στην καινούργια πρωτεύουσα του αυτοκράτορα που χτίστηκε σε μικρότερο υψόμετρο.




Στα αξιοθέατα της Αντίς περιλαμβάνονται το  Εθνολογικό και το Εθνικό Μουσείο και προσφέρουν μια σειρά από εκθέματα, όμως ο σκελετός της Lucy (3,2 εκατ. Χρόνια πριν) είναι το σημαντικότερο.



Οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου είναι αυτές που πρέπει να δει κάποιος. Μια βόλτα στο Μερκάτο είναι απαραίτητη, που είναι μια από τις μεγαλύτερες ανοιχτές αγορές της Αφρικής. Το σύμβολο της μοναρχίας  είναι  το Λιοντάρι του Τζούντα.






Μπαχάρ Νταρ – Καταρράκτες Τισισάτ

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα μοναστήρια στην λίμνη Τάνα, με σημαντικότερα: του Kebran Gabriel (17ου αιώνα), του Ura Kidane Mehret (16ου – 18ου αιώνα), και του Debre Maryam (14ου αιώνα). Μπορεί η κατασκευή τους νa ήταν λιτή, υπήρξαν όμως κέντρα του χριστιανισμού στις δύσκολες εποχές και απετέλεσαν ένα είδος κρυφού σχολείου, καθόσον οι μοναχοί μέσω των αγιογραφιών εξηγούσαν στους αγράμματους πιστούς την εκκλησιαστική τους ιστορία.



 Το φαράγγι των καταρρακτών απ’ όπου ξεκινάει ο Γαλάζιος Νείλος είναι απίστευτης ομορφιάς.





Το εντυπωσιακό κάστρο της δυναστείας των Φασιλιδών με τα παλάτια των βασιλέων (Ιγιάσου, Γιοχάνες, Νταουίτ) ξεχωρίζει στο κέντρο της πόλης. Στα λουτρά των βασιλέων, όπου υπάρχει και μια μεγάλη δεξαμενή νερού γίνεται μια από τις ιερότερες τελετές της Αιθιοπικής Εκκλησίας: Τα Θεοφάνια. Η εκκλησία του Debre Berhan Selassie είναι μοναδικής αγιογράφησης, που σύμφωνα με την παράδοση ένα σμήνος από μέλισσες απέτρεψε τους Σουδανούς εισβολείς να την βεβηλώσουν. Στην οροφή της  απεικονίζεται με χαρακτηριστικό τρόπο οι μορφές των αγγέλων.



Τέλος στο χωριό Wolleka (Φαλάσα) βλέπεις τα απομεινάρια του πολιτισμού των Ιουδαίων Αιθιόπων.



Λαλιμπέλα

Ότι όμως εντυπωσιακότερο στην Αιθιοπία και γιατί όχι και στην υπόλοιπη Αφρική είναι η πόλη της Λαλιμπέλα. Με την ακριβότερη είσοδο 50$ που έχω συναντήσει ποτέ σ’ όλο το κόσμο, αλλά χαλάλι….

Οι δώδεκα μονολιθικές εκκλησίες (σκαμμένες στον σκληρό βασάλτη) με  απίστευτη αρχιτεκτονική έμπνευση: Bet Maryam, Bet Mikael & Selassie, Bet RafaelGabriel, Bet Amanouel, Bet Abba Libanos, αλλά κυρίως ο Bet Giyorgis θα  αποζημιώσουν την πανάκριβη είσοδο. Αν είσαι  μάλιστα και τυχερός και πετύχεις λειτουργία με  μοναχούς, ιερείς και διάκους να χορεύουν τραγουδώντας ύμνους είναι απίστευτο….




Αιθιοπικός νότος

Και αν ο βορράς είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, ο νότος είναι η απόλαυση των χρωμάτων και των αισθήσεων. Δεν προλαβαίνεις να επεξεργαστείς τις εικόνες που περνούν από τα μάτια σου, καθόσον είναι ένας διαφορετικός κόσμος από αυτό που έχει συνηθίσει ένας δυτικός.



Οι ιθαγενείς είναι πολύ φιλικοί με τους ξένους και προφανώς τα παιδιά για να σου τραβήξουν την προσοχή κάνουν οτιδήποτε.



Περνώντας από τις λίμνες που δημιούργησε το μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής κάνουμε στάση στο Arba Minch (Σαράντα Πηγές). Στόχος η βόλτα και η κρουαζιέρα στη λίμνη Chamo. Οι κροκόδειλοι και οι ιπποπόταμοι είναι πραγματικοί, αν και στην αρχή οι φίλοι μου δεν το πίστευαν…. Και τι κροκόδειλοι!!!. Οι μεγαλύτεροι στον κόσμο, να φτάνουν τα οκτώ μέτρα!!!



Στο χωριό Dorze οι καλύβες που μπορεί  μεταφέρονται ολόκληρες σε διαφορετική τοποθεσία και τα πολύχρωμα καπέλα των ιθαγενών κάνουν αίσθηση.

Στην αγορά του Key Afar, μια πανδαισία χρωμάτων και ανθρώπων αποτελούν φωτογραφικό σαφάρι:  άνθρωποι των φυλών Τσεμάι, Μπάννα, Άρις, Χάμερ, όλοι και όλα φωτογραφίζονται αρκεί να δώσεις το κάτι τι.



Οι Mursi εντυπωσιάζουν με την αμφίεσή τους και την δερματοστιξία τους (κάποιες γυναίκες τοποθετούν ανάμεσα στα χείλη ή τα αυτιά τους πήλινα πιάτα),



ενώ οι Karo με τις όψεις τους.



Οι  γυναίκες της φυλής Χάμερ


με το χαλκοπράσινο δέρμα, από τις ωραιότερες γυναίκες της Αιθιοπίας διεκδικούνται από τους άντρες της φυλής εφόσον  περάσουν πηδόντας πάνω από δώδεκα ταύρους.



Όλοι όμως οι αξιοσέβαστοι και υποψήφιοι γαμπροί πρέπει να συνοδεύονται από ένα καλάσνικοφ, αν κάποιος τους αμφισβητήσει.……



Σ’ όλο τον νότο οι άντρες πάνε στις δουλειές τους από το πρωί και όλη τη μέρα έχουν αποκλειστικά για φαγητό ένα πλαστικό μπουκάλι 1,5 λίτρου που περιέχει αίμα αγελάδας αναμεμιγμένο με γάλα κατσίκας. Περπατούν όλη μέρα βόσκοντας τα ζώα τους και το αποτέλεσμα είναι να έχουν ένα σώμα στεγνό από κάθε είδος λίπους. Η παράκλησή τους να ζητάνε highlands (= η πρώτη εταιρεία εμφιάλωσης νερού που βρέθηκε εκεί), έχει να κάνει με το πλαστικό μπουκάλι που χρειάζονται για να αποθηκεύσουν την υγρή τροφή τους και είναι λογικό εκεί να είναι δυσεύρετο. Αν τους χαρίσεις κάτι το φοράνε πάνω τους σαν ένα είδος ευλογίας….


Τελευταία φυλή που συναντήσαμε ήταν η Arbore και κάποιοι πλακατζήδες συνταξιδιώτες το έβαλαν στόχο να τους μάθουνε να χορεύουν καλαματιανό….



Μια πανέμορφη συνάντηση με το παρελθόν. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η ξενάγηση μας στην υπέροχη χώρα που ακούει στο όνομα Αιθιοπία. Δεν έχω παρά να προσπαθήσω να της πλέξω το εγκώμιο δημιουργώντας ένα φιλμ…..





ΧΑΡΤΗΣ on-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου